Етиопска суша прети опстанку 10 милиона људи

Међународна православна хришћанска добротворна организација (IOCC) удовољава хитним потребама породица у Етиопији које пате од најтеже суше у последњих 30 година. Више од 10 милиона људи суочава се са тешком сушом и губитком грла стоке широм сувих и неплодних равница западне Етиопије.

Тилахун, 53-годишњи сточар, у ризику је да изгуби своја два новорођена телета и једини извор прихода. Краве су у његовом малом крду престале да дају млеко због недостатка воде и хране. Отац деветоро деце каже да сваки дан постаје неизвестан. „Имали смо ми суше и раније, али бисмо одвели животиње да пасу у суседни регион Афар, или би они одатле дошли код нас кад је код њих суша. Ове године суша је погодила оба региона и она утиче и на људе и на животиње, што чини ситуацију тешком.“

IOCC ради заједно са црквеним партнером, Етиопским православним црквеним развојем и Међуцрквеним одбором за помоћ, на томе да изграде пет водених резервоара са великим капацитетом у најпогођенијој Северној Шева зони ове земље, у оквиру Амхара региона. IOCC такође доноси воду за стоку у удаљеним заједницама погођеним сушом, где је тренутно доступно мало неопходне помоћи.

Допремање воде је очајнички потребно да би се спасило мало крдо стоке коју држи Шиферо (75). Најближи водени извор у региону је шест сати хода у оба правца од његове куће. „Не памтим овакву сушу у свом животу“, он се присећа. „ Због великог растојања до реке, наше животиње могу доћи до воде само једном у три дана“.

Недостатак кише током кратке али критичне кишне сезоне у овој земљи довео је до оштре несташице воде, и изазива пропаст усева и смрт више од 400.000 стоке – снажан подсетник  како је крхко снадбевање храном када су услови за траву и растиње под јаким ударом.

Извор: ОСР (превод Информативне службе СПЦ)