Евхаристијска радост у Футогу

Евхаристијска радост у Футогу
Евхаристијска радост у Футогу
Евхаристијска радост у Футогу
Евхаристијска радост у Футогу

У недељу 27. по Педесетници, када славимо Светог Јакова Персијанца и Светог Јакова Ростовског, у футошком Световрачевском храму било је посебно свечано. Светом Литургијом је началствовао протопрезвитер Жељко Тешић, настојатељ Световрачевског храма, уз саслужење протопрезвитера Борислава  Милића. По већ устаљеној благословеној пракси, ученици верске наставе из футошких основних школâ Десанка Максимовић и Мирослав Антић, предвођени вероучитељимâ Мирославом Стојановићем, Браниславом Илићем и Стојаном Шипком, узели су учешће у евхаристијском сабрању и на тај начин актуализовали Спаситељеве речи: „Пустите децу нека долазе к Мени и не браните им, јер је таквих Царство Божје“ (Мк. 10,14).

У овим данима подвига и поста, када се васцело наше биће припрема да на што достојнији и чистији начин дочекамо празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, дечица су у делатном смислу показала да задобијање и усвајање основног учења наше вере и живота, које успешно усвајају на часовима верске наставе, свој врхунац налази учешћем у светој Литургији коју и називамо  ̶  најсавршенијом катихезом.

На крају сабрања, протопрезвитер Жељко Тешић поздравио је дечицу пастирским речима хришћанске љубави, исказавши своју радост због труда коју показују активним учествовањем у богослужбеном животу Световрачевског храма. Отац Жељко је подсетио присутне да је света Литургија темељ и циљ верског образовања, али и да свако свођење верске наставе искључиво на теорију у учионици не рађа оне дивне и благословене плодове. Завршавајући своје пастирско слово, настојатељ Световрачевског храма је похвалио труд вероучитеља и њихових ученика, пожелевши да се чешће и у већем броју сабирамо око свога Господа у светом храму.

Добротом и љубављу свештеника Световрачевског храма, на крају литургијског сабрања, за сву децу припремљено је послужење у парохијској дворани.

Извор: Беседа