Евхаристијски сусрет Владике Атанасија (Ракита) са вероучитељима

Atanasije

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а поводом завршетка првог полугодишта у основним и средњим школама, Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у београдској Саборној цркви у недељу, 23. децембра 2007. године, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Поповића, протојереја-ставрофора Драгомира Санде, и осталих чланова Одбора за веронауку и братства Саборне цркве, уз присуство епископа: Жичког Г. Хрисостома и Бихаћко-петровачког Г. Хрисостома.

У ишчекивању радосног хришћанског празника Рођења Господа Исуса Христа, Преосвећени Владика Г. Атанасије је у беседи окупљеним вероучитељима Архиепископије београдско-карловачке (250 вероучитеља), ђацима који похађају верску наставу и свим верницима говорио о заједници. Преосвећени Владика је истакао да је добро што су се окупили вероучитељи у литургијској заједници, јер без заједнице нема живота у Цркви. То је добар пример како се богословље примењује у пракси. Заједница мора бити остварена и са ученицима, како би их што боље васпитали, образовали и у вери поучили.

После Свете Литургије приређен је пригодан пријем у Патријаршијском двору, на коме су вероучитељи разговарали са Преосвећеним Владиком Атанасијем и члановима одбора за веронауку. Том приликом је Преосвећени Владика Атанасије говорио вероучитељима о белој куги и подстакао их да о томе говоре и деци јер времена у којима живимо су прилично опасна за нормално стварање и неговање породице. У даљем разговору протојереј-стварофор Радомир Поповић је најавио излазак из штампе првог броја часописа који су покренули Одбор за веронауку Архиепископије београдско-карловачке и вероучитељи, који треба да буде место где ће се такође размењивати искуства, указивати на грешке и мане, али и биће похваљен добар рад и врелине вероучитеља.