”Европа је ПРОЈЕКТ измирења, а не цепања”

Председавајући Комисије римокатоличких бискупа Европске уније - Commissio Episcopatum Communitatis Europensis (COMECE) и надбискуп Минхена и Фрајзинга Рајнхард кардинал Маркс, поводом кризе у Грчкој, у свом саопштењу од 16. јула 2015. г. изричито је изнео свој став у вези са контраверзним опцијама pro et contra „grexit“ (Greek + exit), односно искључења Грчке из европске зоне и тиме трајно предодређење њене привредне и политичке будућности.

Кардинал Маркс вели да је захвалан што је исход преговора чланица Европске уније, односно еврозоне био позитиван и што су Грчкој отворене нове перспективе. Кардинал вели да су преговори били тешки и да би могло да се постави питање одговорности, али да је сада много важније да се поглед усмери унапред и да се Европа подсети заједничких вредности.

Даље вели кардинал Маркс да већина Грка жели да остане у Европској унији, као што то исто желе и остале земље њене чланице. Пред Европом стоје многи нерешени проблеми – питање високе незапослености омладине у Европи, хуманитарно питање имиграната и постотак њихове расподеле и интеграције у земљама Европске уније, као и питање политичке нестабилности на Блиском истоку. Отуда је неопходно, истиче кардинал Маркс, да се из збивања протекле недеље повуку наравоученија и консенквенце. Европа би требало да ојача политичке координате своје привредне и монетарне заједнице и изграђује заједничку социјалну политику.

Европска унија је донела народима Европе мир, безбедност и благостање. Ти успеси и плодови се морају чувати и учинити свима приступачним. Европа је пројект измирења, а не расцепа. Зато је потребно да сви Европљани једни са другима сарађују. Као хришћани ми ћемо из уверења радити на томе пројекту, завршава кардинал свој апел хришћанима Европе.

протођакон Зоран Андрић, Минхен