Европа топлија од остатка света

Просечна температура ваздуха у Европи расте брже од светског просека, тако да владе европских земаља морају да повећају улагања у прилагођавање климатским променама.

планетаУ извештају Европске агенције за животну средину се наводи да глобално загревање највише угрожава европске планине, обалу, Средоземље и Арктик. Регион Средоземља ће постати још сувљи, а север континента влажнији, показала је најновија студија објављена у Ослу.

"Просечна температура ваздуха у свету је у односу на ниво пре индустријске револуције порасла готово 0,8 степени Целзијуса, а у Европи и северној Земљиној хемисфери још више", наведено је у истраживању, уз податак да се температура у Европи повећала за један степен Целзијуса.

Уколико се наставе садашњи трендови, север Европе ће до краја овог века имати још више падавина него раније, док ће се у региону Средоземља повећати површина пустињских предела.

Таласи врућине у Европи, попут оног из 2003. који је изазвао смрт 70.000 људи, могли би да постану чешћи, упозорили су стручњаци.

Услед тога ће бити потребна ревизија у многим областима, од наводњавања до испитивања могућности да реке са севера Европе хладе нуклеарне реакторе.

Аутори извештаја траже да Европа уложи више напора како би се прилагодила климатским променама.

У оквиру таквих акција нарочито се инсистира на заштити људи од болести које преносе инсекти, као и заштити обала од раста нивоа мора.

Досадашње мере у европским земљама су се, пре свега, односиле на спречавање поплава у случају налог раста речних токова.

Извор: РТС