Европски бискупи: Бога не одстрањивати из друштва

Европски бискупи: Упозорење: Бога не одстрањивати из друштва, Тирана, 12. октобар 2016.

Одстрањивање Бога из друштва не представља јемство за његов развој, већ духовно осиромашење, опомињу бискупи Савета европске бискупске конференције (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae). Црквени пастири се, уз то, залажу за поштовање слободе вероисповести на Истоку, као и на Западу, где су хришћани исто тако изложени дискриминацији.

На крају заседања Савета европске бискупске конференције бискупи су издали саопштење у виду упозорења. У својој поруци бискупи су изјавили да „Бога Исуса Христа изопштити или му оспорити место у друштву не представља јемство  за његов развој, већ много више - извор моралног и духовног осиромашења, које карактерише наше време и које на дуге стазе, опет, рађа социјалну, економску и културну пустош“. „Религије – уколико су аутентичне –  увек стреме томе да буду чинилац напретка и целовитости људског развоја. Из ове перспективе желимо да у Европи у којој постоје многа социокултурална обележја, која кроз дисриминирајуће поступке циљају на маргинализовану улогу хришћанства, постоји и свест да здрав верски живот носи са собом и потврђивање истинских вредности религије у друштву и у животу народа“, разјашњавају бискупи.

Дакле, као бискупи на тлу Европе они одбацују интензивирање радњи против хришћана у различитим деловима света. „Ми оштро осуђујемо све радње које су против људских права и, пре свега, слободе вероисповести“, додају они. Исто тако, европски бискупи наглашавају да пројаве ирационалне силе, која се често потхрањује „религијском мотивацијом“, представљају „злоупотребу и вређање самог имена Божјег“, како је папа Фрања говорио у многим приликама.

У том смислу су чланови Савета европске бискупске конференције истакли своју блискост „са нашом хришћанском браћом и сестрама који трпе изолацију и дискриминацију, и то, пре свега, са онима који се прогоне. Ми нећемо ћутати, нити ћемо вас оставити на цедилу.“ Напослетку су европски бискупи нагласили да је „наша вера, која има корен у личности Исуса Христа,“ донела свету јеванђење мира и помирења.

са немачког језика превео Марко Делић

Извор: de.catholicnewsagency.com