Европски бискупи у Јерусалиму: разговори и о азилу

Пленарна седница  Савета европских бискупских конференција овог пута у Светој земљи - Драматичан развој проблема са избеглицама чини да се овом питању посвети хитно

На позив патријарха Фуада Твала, овогодишња пленарна седница Савета европских бискупских конференција одржаће се у Светој земљи. Представник Аустрије, на заказаним консултацијама од 11. до 16. септембра 2015. године, а које се одржавају на две локације – у Јерусалиму и Коразиму/ северни Израел, јесте надбискуп Салцбурга Франц Лакнер. Драматичан развој проблема са избеглицама у последње две недеље учинио је да ово питање добије значај највеће хитности на Савету бискупа , како је кардинал Кристоф Шенборн недавно захтевао.

Први пут у историји СEБК  пленарна седница ће се одржати  "у колевци хришћанства", пише у својој најави заседања мађарски примас кардинал Петар Ердо (Будимпешта). У новијој историји, толики број представника европских бискупија никада се није појавило заједно на тако високом нивоу.

Својом одлуком да одрже oвогодишњи састанак у Светој земљи, представници европских бискупских конференција хтели су да проведу једно "поклоничко путовање до корена Европе и европске културе", написао је генерални секретар ЕБК Дуарте да Куња. “Из ове земље су и ученици Христови кренули у свет да проповедају радосну реч. Из ове земље Јеванђеље је дошло у Европу. И тако, кад Европа путује у Свету земљу, она се повраћа својим јудејско-хришћанским темељима.“   Ова област је подручје различитих култура и отуда је карактерише обиље културне разноврсности. Европа је снажно везана за ово подручје, а то важи и данас, каже се у саопштењу генералног секретара СЕБК

 Много времена биће посвећено „извештавању и дискусији о актуелним радостима и изазовима Цркви у Европи“.

Планиране су и посете Јерусалиму и Витлејему и сусрет са породицама и представницима разних хришћанских конфесија, као и са властима Израела и Палестине.

Међутим, кардинал Шенборн је позвао овог викенда да се на састанку нађе, пре свега, заједнички приступ бискупа из ЕУ питању избеглица. "Очекујем јасну реч европских бискупа у вези садашњег стања", рекао је Надбискуп Беча.

Бискупи ће разговарати у Коразиму и Јерусалиму на укупно седам заседања.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)