Европски хришћани и савремене етичке дилеме

Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме
Европски хришћани и савремене етичке дилеме

22. новембра 2014. године у Тесалијском конгресном центру у Волосу (Грчка) одржана је једнодневна радионица под називом "Европски хришћани и савремене етичке дилеме". На овом међународном сусрету, који је организовала Света Димитријадска Митрополија и организација "Лекари љубави", обе са центром у грчком граду Волосу, окупили су се представници више хришћанских Цркава из Грчке, представници појединих Православних Епархија суседних Православних земаља, представници организације "Лекари љубави" – из Грчке и Србије (Врање) и многи други научници из разних области медицине, социологије, педагогије и разних удружења.

После поздравног говора, одржаног од стране Римокатоличког Надбискупа Крфа, Закинтоса и Кефалоније г. Јоаниса и пастора Грчке Евангелистичке Цркве у Волосу г. Мелетија Мелетијадиса, Преосвећени Митрополит димитријадски г. Игњатије отворио је радионицу. Уводни говориници били су: г. Francesko Belleti, председник италијанске организације "Forum delle Associazioni familiari" и члан Понтифијског савета за породицу; г. Јоанис Скиадаресис, асистент – професор на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну; протојереј Василиос Калиакманис, такође професор на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну, и г. Емануил Туфексис, директор хришћанског студентског покрета "Агапе".

Након вишеаспектне презентације проблематике дате теме отворена је дискусија, где је велики број учесника скупа својим примедбама, предлозима, анализама и допунским извештајима допринео већ јасном ставу важности суочавања са савременим етичким дилемама.

Став европских хришћанских Црква о неопходности оваквих скупова постоји већ извесно време, јер осим тога што је друга половина двадесетог века у великој мери променила религијску карту Европе, увелико је довела у питање и традиционални морално-етички карактер њених становника, заснован на хришћанским вредностима. Мењајући досад позната уређења породичних веза и вредности, отварају се врата потпуном уништењу породице, а самим тим и друштва (човечанства) у целини, закључак је овог скупа.

Увече истог дана представници Епархије врањске састали су се са представницима организације "Лекари љубави" из Волоса, са којима су у време ратних немира у Србији и Босни и Херцеговини веома сарађивали. Иако је ратно време прошло, потреба за хуманиним радом и добром сарадњом није. Због тога је ова организација, са дванаест регионалних центара, одлучила да поново окупи своје чланове и отпочне промишљање о дугорочној стратегији како указивања помоћи угроженом становништву, тако и о сарадњи у циљу размене искустава у медицини, медицинској етици и дилемама пред којима се налазе савремени лекари.

Извор: Епархија врањска