Фестивал посне хране у ОШ Свети Сава у Врчину

Пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка у ниједној хришћанској врлини. У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно уздржавање од било какве хране, да би касније попримио смисао уздржавања од једне врсте хране која се назива „мрсном", тј. оном која у себи садржи масноће животињског порекла, али, у одређеним периодима и од хране која је спремана на биљним масноћама.

Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Прави пост, дакле, има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина.

Ипак, најважнији циљ поста јесте да уз његову помоћ стекнемо заједницу са живим Богом.

Следујући Јеванђељској и Светоотачкој традицији, ученици ОШ „Свети Сава „ у Врчину организовали су на челу са својим Вероучитељем Иваном Костом, традиционални Фестивал посне хране у подручној школи у Доњој Мали у Врчину 17. децембра 2010. године. По одржаном предавању о посту и његовој неопходности за живот сваког истинског хришћанина, прочитана је молитва после које су сви присутни, и ученици и гости Фестивала могли да се послуже. Богатство српске кухиње и огњишта, ширина српске душе и више него топлог дочека и гостопимства вратило је све присутне у прошла времена и даља сећања. Као гости Фестивал су посетили директор школе, чланови Ученичког парламента и колеге вероучитељи.

Деца млађих разреда од првог до четвртог кроз практичну наставу имала су могућноста да се друже са својим пријатељима, гостима, наставницима и уживају у више дестина различитих националних специјалитета и јела.

Пост је нераскидиво повезан са милостињом и зато нас стари хришћански писци уче да вишак новца који уштдимо на умереној исхрани у преиоду поста можемо да уделимо као милостињу онима којима је то најпотребније.

Како смо сви свесни ове хришћанске истине ученици наше школе са својим наставницима покренули су акцију прикупљања помоћи за становништво Краљева.

Дубоко благодарни Богу за доживљено и научено, свако дете вратило се кући са осмехом на лицу и закључком да пост није тежак и да је врло мало потребно да би га одржали само ако то и хоћемо.

Организатор Фестивала Иван Д. Коста, вероучитељ школе