Фестивал православне црквене музике „Дани Слоге”

Фестивал православне црквене музике „Дани Слоге” први је фестивал овакве врсте у Сарајеву и Источном Сарајеву. Можемо рећи да је је овај догађај врхунац наше тежње да музику којом се бавимо и искуство које посједујемо пренесемо широј јавности. СПД „Слога”, као најстарији хор у Сарајеву, његује деценијску традицију хорских сабрања. Kроз своју историју, а посебно до II свјетског рата, угостили смо готово све значајније хорове са простора бивше заједничке државе. Један од првих таквих сусрета био је 1896. г, када су у Сарајеву гостовале мостарске „Гусле”, на челу са великим Шантићем, а у њиховом ансамблу били су и Јован Дучић, браћа Ћоровићи и др. „Слога” је посљедњих година учествовала на неколико фестивала, те смо тако дошли на идеју да и ми покушамо организовати један такав догађај.

Циљ нам је да оваквим манифестацијама понудимо публици, поготово младима, нешто друкчије од свакодневне поплаве неквалитетне музике и (не)културе. Нимало лаку и захвалну замисао успјели смо остварити уз подршку Српског хуманитарног удружења „Добротвор” из Сарајева,  Митрополије дабробосанске, Министартва цивилних послова БиХ и Министарства културе и информисања Републике Србије. На отварању фестивала, поред „Слоге”, наступиће и мушки хорови – „Источник” из Бање Луке и „Сервикон” из Источног Сарајева, Мјешовити хор Филозофског факултета из Пала, те сигурно најбољи хор у овом дијелу Европе – Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Поред концерата биће одржана и два предавања еминетних стручњака из области православне црквене музике. Предавања ће одржати Тамара Адамов Петијевић, диригентица новосадског хора „Свети Стефан Децански”, и проф. др Даница Петровић, свјетски познати музиколог и дугогодишња директорица Музиколоског института Српске академије наука и уметности.

Фестивал се, могло би се рећи, природно изродио из дугогодишњег рада професора и студената Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву. Велику захвалност и Смјер, и СПД „Слога” дугују неизмјерној подршци коју је пружао митрополит дабробосански Николај и коју сада пружа администратор Митрополије дабробосанске, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије. Сарајево је град фестивала, те смо сигурни да ће и фестивал „Дани Слоге” имати своју публику и пронаћи своје мјесто на културној сцени града. Добро нам дошли!