Фестивал словенске писмености и културе у Лондону

Прошле недеље, 13. маја 2012. године, у Концертној сали Краљевског музичког колеџа у Лондону одржан је Фестивал словенске писмености и културе. Иницијатор овог традиционалног догађаја је Епархија сурошка Московске Патријаршије са седиштем у Лондону.

„Фестивал словенске писмености и културе је, за представнике словенских православних народа који живе у Великој Британији, добра прилика да се изрази културно јединство. То је, такође, значајан допринос мултикултуралности Британских острва“, истакао је Архиепископ сурошки Јелисеј, обраћајући се учесницима и гостима фестивала.

У оквиру програма, деца са веронауке при Успенском саборном храму у Лондону представила су игроказ „Свети Кирило и Методије“, док су деце из Русије, Украјине, Србије и Бугарске извела народне песме и плесове. Концерт је завршен певањем Васкршњег тропара на црквено-словенском језику.

Међу гостима фестивала били су амбасадор Русије А. Јаковенко, амбасадор Украјине В. Хандогија, амбасадор Белорусије А. Микневич, као и представници Србије и Бугарске. Присутно је било и свештенство православних парохија у Великој Британији, припадници словенских народа који живе у овој земљи, наставници језичких школа за децу и други.

Извор: Митрополија црногорско-приморска