Фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену

Фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену
Фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену
Фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену
Фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену

Четврти међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену. Грчки византијски хор појао на Литургији у Дечанима.

Четврти међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ одржан је од 23. до 25. августа 2019. године у Призрену. Фестивал је најзначајнија манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду и одржава се у изузетном амбијенту атријума средњовековног храма Светог Спаса из 14. века. Фестивал се одржава у организацији Пријатеља манастира Светих Архангела и Дома културе из Грачанице уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, ТВ Храма и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија који је свечано и отворио фестивал.

По речима директора г. Бојана Бабића фестивал „Медимус" је међународног карактера и ове године има пет учесника који, између осталог, долазе из Мађарске и Грчке. -Ту је и комбиновани међународни фестивалски ансамбл, у којем су чланови из Словеније, Немачке и Србије, наводи Бабић. Фестивалски програм започео је наступом ансамбла „Медимус“, који је осмишљен као рудимент будуће летње школе. После њих прве вечери су наступили уметници из мађарског састава „Музика профана". У суботу, 24. августа, певао је чувени Грчки византијски хор из Атине, познат по свом оснивачу и хоровођи Ликургу Ангелопулосу, а затим и ансамбл „Ренесанс“ из Београда који ове године слави пола века постојања. Последње вечери фестивала наступио је ансамбл „Хипербореа“ са визатијско-уралско-руско-црноморским програмом.

Значај овог фестивала је велики не само за преостале Србе у Призрену и на Косову и Метохији већ за читаву културну јавност Србије. Идеја покретача фестивала јесте да се у јединственом амбијенту атријума средњовековног храма Светог Спаса у Призрену подно древне Каљаје која је својевремено била и престоница цара Душана звуцима средњовековних инструмената, костимима, песмом и игром оживи атмосфера средњовековног српског двора у Призрену који је угошћавао бројне музичке групе из целе Европе, као што је то био обичај на средњовековним дворовима. Истовремено, намера организатора јесте да се овим промовише европски и светски карактер средњовековне српске православне културе која је сачувана на овим просторима и презентује град Призрен као град у коме кроз уметност и културу припадници различитих народа могу да нађу заједнички језик.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија 25. августа 2019. године у манастиру Високи Дечани свету Литургију су певали чланови надалеко чувеног Грчког византијског хора (Ελληνική Βυζαντινή χωροδία) који је познат по свом оснивачу и дугогодишњем руководитељу, данас почившем, Ликургу Ангелопулосу. Хор је предводио хороначалник Јоргос Константину заједно са ковиљским јеромонахом и протопсалтисом Јеротејем који је својевремено учио византијско појање у Атини од проф. Ангелопулоса.

Иначе, овај хор је дао огроман допринос обнови предањског православног појања не само у Грчкој већ и у целом свету и наступао је у многим земљама. Ове године хор је у организацији и на позив Фестивала средњовековне музике „Medimus" певао у атријуму храма Христа Спаса у Призрену, а 25. августа је учествовао и светој Литургији у манастиру Високи Дечани коју је служио архимандрит Сава, игуман манастира, уз саслужење протојереја-ставрофора Радивоја Панића (привременог пароха бриселског), архимандрита Илариона и дечанских јеромонаха.

Видео записи са појањем хора Ангелопулос постављени су на youtube канал манастира Високи Дечани:

Извор: Епархија рашко-призренска