Фестивал српских вина у Лазаревцу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован је благословио и отворио 9. новембра 2019. године Сајам српских вина који се у Лазаревцу одржава једанаести пут.

Владика је поздравио произвођаче и излагаче вина овогодишњег сајма и пожелео им пуно успеха у даљем раду. Преосвећени је посебно истакао значај узгајања винове лозе и маслине, јер хиљадама година уназад, те две благословене биљке су саставни део богослужења, свете Литургије, тог највећег и насветијег дела које је Бог подарио човеку.

-Последњих деценија у Србији васкрсавају виногради и винова лоза. Нека Господ сачува поља, њиве и винограде, а и вас који радите на том пољу. Нека сте срећни и Богом благословени!, поручио је владика Јован проглашавајући сајам отвореним.

Првобитно је сајамска манифестација организована са циљем да подигне винску културу становника Лазаревца, али је временом приметан је све већи број и излагача и посетилаца. Од првог сајма до данас отворено је неколико нових винарија на територији општине и неколико винских подрума у граду.

Данас је Фестивал српских вина једна од најлепших винских манифестација са преко шездесет излагача из свих крајева наше земље. Манифестација се одржава у организацији Градске општине Лазаревац и Туристичке организације Лазаревац. Већ неколико последњих година на сајму вина и Епархија шумадиска успешно представља свој бренд, Литургијско вино.

Извор: Епархија шумадијска