Фестивал српског филма поново у Аустралији

 Фестивал српског филма поново у Аустралији

Једанаести пут за редом и овог октобра,  у оквиру Српског филмског фестивала у градовима Аустралије приказују се најновија  филмска остварења српске филмске индустрије.

Фестивал је кренуо из Сиднеја свечаним отварањем 17. октобра у препуној сали биоскопа Cinema Paris – у сиднејском филмском граду (Fox Studios).

Многобројне госте, међу којима је био Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске, Његово Преосвештенство, Господин Иринеј као и званичници дипломатских и пословних представништава и покровитељи ове значајне културне  манифестације поздравио је Директор Фестивала, Господин Петар Козлина.

Он је нагласио значај Фестивала за припаднике бројне српске заједнице у Аустралији  у успостављању и одржавању веза са матицом. За ширу аустралијску заједницу Фестивал је прилика да упозна различите културе чиме се поспешује разумевање  међу људима  и хармонија у мултикултурном аустралијском друштву.

Господин Козлина се посебно захвалио многобројним покровитељима Фестивала међу којима су ЈАТ авиоќомпанија Србије, затим дневни лист Вести,  Беоекспорт, биоскопски ланац Hoyts , SBS као и неке друштвене организације и државне институције из Србије и из Аустралије.

Континуитет и стално ширење Фестивала не би били могући без залагања и сарадње тимова волонтера из свих градова Аустралије, рекао је Господин Козлина.  Он је изразио задовољство због све веће популарности Фестивала који је током свог десетогодишњег постојања  аустралијској публици представио преко 70 филмова из српске кинематографије  привукавши скоро 50 хиљада гледалаца у овом периоду.

Само прошле године 10. Фестивал српског филма у Аустралији посетило је преко 7 хиљада гледалаца, а по први пут је додељена и награда -Кристална коала- за најгледанији филм  која је  недавно , уз присутво аустралијског амбасадора, на свечаности у Београду   уручена режисеру Срђану Кољевићу за филм Жена са сломљеним носем.

Публику је топло поздравила млада београдска глумица Александра Бибић, овогодишњи гост Фестивала. Захваљујући се организаторима и публици она је представила филм Мирис кише на Балкану у коме игра једну од главних улога, а којим је отворен 11. Фестивал српског филма у Аустралији.

Мирис кише на Балкану је прича о породици са пет кћери - пет мука, о породици и  породичним вредностима које се нажалост данас све више губе. Овај филм је опомена за све нас да живимо са више емоција, да поштујемо једни друге и да никад не заборавимо да сањамо.

Филм Мирис кише на Балкану, породична сага списатељице Гордане Куић,у режији Љубише Самарџића  никога није оставио равнодушним па сам сигурна  да неће ни вас, рекла је Александра  у својој поздравној поруци.

Фестивал је званично отворила амбасадор Србије у Аустралији Неда Малетић показујући још једном подршку матице овој култтурној манифестацији. Наглашавајући значај Фестивала у успостављању и јачању веза између дијаспоре и матице, као и у неговању мноштва култура у мултикултрној аустралијској заједници Амбасадор Србије позвала је публику да својим присуством  на представама подржи фестивал.

Филмови са фестивала биће приказивани  у Cinema Paris до 30. октобра, као  и у Hoyts биоскопима у Wetherill Park-u  почев од 24 па до 30 октобра.  Свечано отварање фестивала у Волонгонгу је 18 октобра, у Бризбејну по први пут ове године 20. октобра, у Канбери 24.октобра, у Мелбурну, такође на две локације 25 октобра, у Аделаиду 28. октобра, а у Перту 1. новембра где се и завршава 7. новембра.

Гошћа Фестивала, Александра Бибић  присуствоваће отварањима Фестивала у свим градовима.

Целокупан програм Фестивала укључујући садржај осталих филмова из овогодишње селекције - Бели лавови,  Како су ме украли Немци, Непријатељ, Заједно,  О Гринго, Бели, бели свет и Тилва Рош - је на интернет страници фестивала  www.serbianfilmfestival.com.au

Ове године организатори су у сарадњи са Hoyts биоскопима обезбедили и дневне представе како би привукли што већи број гледалаца.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса