Фестивал традиционалне инструменталне културе у Москви

  Москва 19. новембар 2015. – У Москви ће се од 26. до 28. новембра, уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације, одржати традиционални фестивал – конкурс традиционалне инструменталне културе. Учествоваће познати стручњаци у области традиционалне инструменталне културе, предавачи–инструменталисти, најбољи фолклорни инструментални састави и изасланици из разних области Русије.

Програм фестивала садржи ауторске презентације и конкурсе фолклорних састава и солиста, такмичење у овладавању традиционалним народним инструментима и изложбу народних инструмената, гала концерт и омладинску вечерњу приредбу.

Музика и музички инструменти свагда су били неодвојиви део живота народа у Русији. Они су много доприносили изградњи осећаја за ритам и интересовања за музику. Преко тих инструмената омладина је могла да уђе у свет матичне културе. Народни музички инструменти су пратили човека током целог његовог живота.

Организатори се надају да ће фестивал створити услове за уношење традиционалне инструменталне музике у саму културу друштва. Осим тога, он ће оспособљавати младе таленте који ће убудуће преносити традиционалну инструменталну културу, водити предаваче-извођаче и стварати услове да учесници овога фестивала могу размењивати своја искуства.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)