Филипини: Зора Православља

Хонг Конг 24.07.2014 – Филипини су настањени на више од 7.000 острваа становништво је 95,000.000  људи. Православље је проповедано овде пре неких 30 година. Све је почело 1983. када је Винсент Ексарха, римокатолички бенедиктински игуман са острва у централним Филипинима, кренуо на пут у САД. Тамо је на Велику суботу дошао у додир са великом групом верних испред једне грчке православне цркве и осетио потребу да присуствује сутрадан Васкршњој Божанској Литургији. Православно богослужење га је врло дирнуло, и он је почео да редовно присуствује Литургијама, и тако 6 месеци.

После седам година темељног истраживања, проучавања и удубљивања у православну веру, он је 1999. са још 12 лица прихватио да оде у посету Митрополиту Дионисију на Новом Зеланду. У априлу исте године, у капели грчког конзулата у Манили, где је мисионар отац Атанасије Атидис некада држао Божанску Литургију, отац Винсент са једним бившим искушеником, четири монахиње и још седам жена био је миропомазан и на тај начин образовао прво језгро Православне Цркве на Филипинима.

Православно мисионарско братство је од самог почетка прихватило мисију на Филипинима, помогло изградњу цркве Благовести у Манили и манастира Рођења Пресвете Богородице на основу Мусбате. Отац Сотирије Тамбас био је душа првих мисионарских  који су пренели реч Православља у разна места у десет региона ове бројне тропске државе. Растојања су огромна пошто су Филипини дугачки више од 1850 км.

Већина православних црквених општина су на северним острву Лузон где је и главни град Манила. Што се тиче централних острва, верници углавном иду у манастир Пресвете Богородице. У последње време Православље се шири и на јужно вулканско острво Минданао, где су у децембру 2012. године основане нове црквене заједнице са 70 верника. Свештеници немају високо образовање. Црквама недостаје многи богослужбени предмети, а и нема нових цркава, а постојеће цркве треба обновити. Карактеристично је и то да шест свештеника ове земље немају другу мантију.

Извор: OCP