Филм Митрополита Илариона „Благовести“ на ТВ „Култура“

Априла 7, 2014, на ТВ „Култура“ биће приказан филм Митрополита волоколамског Илариона „Благовести“ из његовог ауторског циклуса документарних филмова „Празници“.

У овом филмском циклусу биће изложена традиција која је настала поводом ових празника како на Истоку, тако и на Западу, а и у Русији. Материјал је припреман  током више година снимања у разним земљама. Филм „Благовести“ је сниман у Назарету и делом у италијанском граду Лорету.

Филмови из циклуса „Празници“ не састоје се  само из историјског приповедања о библијским догађајима, који су у основи светковања сваког празника, но и из разговора о томе шта човек види када долази у православни храм на светковање.

Године 2013. на истој  телевизији „Култура“ приказан је први део циклуса – филмови о Преображењу Господњем, Успењу и Рођењу Пресвете Богородице, Крстовдану, Покрову, Ваведењу, а и о светом Николају. Почетком ове, 2014. године приказани су филмови о Рођењу, Крштењу и Сретењу Господњем.

Даље током ове године могу се видети и филмови о Врбици (13. априла, снимљен у Русији, Јерусалиму и у шпанској Тудели), о Пасхи (20. априла, снимљен у Русији, Израелу и Египту), Вазнесењу (29. маја, снимљен у  Израелу и у Ирану у библијском граду Сусаму, Сузи), Духовима (8. јуна, снимљен у Израелу и на Синају у Египту).

Извор: Московска Патријаршија  (обрада Р. Ракић)