Филм митрополита Илариона „Манастир“ на ТВ „Спас“

Филм Манастир биће приказан 30. априла 2017. године на ТВ каналу Спас. Аутор и водитељ је Митрополит волоколамски Иларион,а  режисер је Александар Роговој. Снимање је финансијски омогућио Добротворни фонд Светог Григорија Богослова. Филм траје 44 минута.

Данас, широм огромног пространства Руске Цркве - од Карелије до Далеког истока и даље се оснивају нови манастири. Документарац говори о томе шта је данас манастир и који је његов духовни задатак. Од чега монаси живе и зашто живе? Зашто се руски манастири вековима сматрају стубовима Цркве и државе? Филм приповеда о историји манастира и њиховом утицају на морално васпитање народа, као и о обнови монаштва у данашњој Русији.

О манастирима и монаштву казују Сергеј Иванов, биви начелник администрације Председника Руске Федерације; Александар Беглов, опуномоћени представник руског Председника у Централном федералном округу; Наталија Нарочницка, председница Фонда историјске перспективе; Епсикоп воскресенски Сава, настојатељ Новоспаског манастира; архимандрит Сава (Фатејев), настојатељ Савино Сторожевског манастира; игуманија Николаја (Иљина), игуманија Светоникољског Черноостровског манастира; архимандрит Павле (Кривоногов), настојатељ Светотројичне Сергијеве лавре. Филм је доступан и на online.

Извор: Московска Патријаршија (превод Инофмативна служба СПЦ)