Филм о Јудином Јеванђељу ненаучан и антихришћански

Ђакон Андреј Курајев, професор Духовне Академије из Москве Документарни филм о Јудином јеванђељу, који је ових дана приказан на Руској телевизији је ненаучан и антихришћански, а направили су га људи који не верују у Бога и мрзе Хришћанство - став је ђакона Андреја Курајева, професора Московске духовне академије.

"Филм је и ненаучан и антихришћански. Ненаучан је зато што не пружа гледаоцима суштину гностичког мита," каже ђакон Андреј Курајев. Према његовом мишљењу, суштина легенде коју су измислили гностици, који су и творци Јудиног јеванђеља јесте радикални и митолошки антисемитизам јер оповргавају цео Стари Завет, Закон, а посебно су песимистички настројени према природи, пореклу живота, крају, а негативно гледају на брак. Пошто им је главно учење да је лош творац створио свет, врло је битно да се побегне из света - тако да је кључна ствар у филму - свет или пакао. Ђакон Курајев даље наводи да је филм снимљен са посебно израженом лажном историјском реконструкцијом догађаја, тако да су многе непобитне чињенице искривљене.

Последње питање које се наметнуло ђакону Курајеву било је како је овако лош и нанаучан филм могао уопште бити приказан на Руској телевизији.

Извор: www.interfax-religion.com