Финска Црква позвала патријарха Кирила у посету

Његова Светост патријарх Кирил посетиће Финску у мају ове године, што је прва посета руског Патријарха овој суседној земљи од 1994. године када ју је посетио блаженопочивши патријарх Алексеј II.

Сверуски Патријарх иде у посету Финској на позив Финске Православне Цркве, Католичке Цркве у Финској и Евангеличко-лутерантске Цркве у Финској, који му је упућен у Москви 2015. године.

Архиепископ хелсиншки и све Финске Лав је овим поводом изјавио: „Радујем се што ће доћи до посете Његове Светости Финској после више година чекања. Овде, на граници између Истока и Запада, одувек смо градили блиске и конструктивне везе са Руском Православном Црквом.“

Финско Православље дугује своје порекло средњовековним руским мисионарима из Новгорода, а Финска Црква је била у саставу Руске Цркве до 1923. године када ју је преузела Цариградска Патријаршија, упркос противљењу Руске Цркве; подарена јој је аутономија од стране светог патријарха московског Тихона 1921. године. Ова Патријархова посета обележиће и 50-годишњицу дијалога између РПЦ и Евангеличко-лутеранске Цркве Финске.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)