Финска Православна Црква против иницијативе да се легализује еутаназија

Савет Епископа Финске Православне Цркве под јурисдикцијом Васељенске Патријаршије недавно је изразио своје званично мишљење о грађанској иницијативи да се легализује еутаназија, на захтев Парламентарног одбора за социјална и здравствена питања, извештава сајт Финске Православне Цркве.

Држећи се православног предања, Финска Црква је изразила неслагање са обављањем еутаназије. Друштвена иницијатива позива на озакоњење потребе за алтернативним начинима умирања људи  чија неподносива патња не може бити олакшана и поред доброг палијативног збрињавања.

„У православном богословљу смрт се сматра тајном која се не може потпуно разумети и исцрпно објаснити,“ наводи се у саопштењу епископа. Епископи затим настављају:

На смрт се гледа као не прекид психосоматског јединства, које доводи до одвајања тела од душе. Према учењу Цркве, живот обједињује тело и душу, док смрт значи нарушавање тог јединства... Смрт као биолошки феномен односи се на тело, видљиви и конкретни део наше људске природе. Смрт значи уништење тела, које је лишено могућности „да прати покрете душе“ и да прима животворну енергију од ње. Стога, према учењу Православне Цркве, смрт није крај нашег постојања, већ одвајање тела и душе.

Истовремено, архијереји су истакли да савремена медицина дозвољава одржавање пацијентовог живота у стању где се квалитет живота не може сматрати добрим. Некад, вештачко одржавање живота може изгледати као гора опција него сама смрт.

„Православна Црква изједначава еутаназију са убиством са предумишљајем, у овом случају извршеним без сагласности пацијента, а самоубиством ако је почињено на његов захтев,“ наглашава Финска Црква. „Човек који одлучи да умре, прекида са Црвом и препушта Богу да пресуди.

„Свако може да напусти свој живот, али нико не може да престане да постоји,“ епископи истичу, понављајући црквено учење о вечности душе.

У међувремену, протојереј Тимоти Золотуски из парохије Светог Николе Чудотворца у Рејкјавику, на Исланду, придружио се локалном римокатоличком бискупу у осуди еутаназије пре дискусије о томе у Парламенту Исланда.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)