Фолклорни ансамбл Дража Михаиловић на мултиетничком фестивалу у Канбери

Већ трећу годину, Фолклорни Ансамбл "Дража Михаиловић" успешно представља Српску заједницу у Канбери. Од 200 нација било је 350 шатора од којих је један био од Фолклорног Ансамбла "Дража Михаиловић" из Канбере. Поред високе температуре од 40 степени, која није спречила да се народ окупи у огромном броју. Ујутру рано Гордана, Петар, Славко, Милош и Горан доносе роштиље, пиће, храну, српски барјак и постављају га на врх шатора да вијори поносно. Изложене су слике Светосавског Храма на Врачару, Ане Ивановић, Јелене Јанковић, Новака Ђоковића као и заједничка фотографија Фолклорног Ансамбла са својим Владиком Иринејом, и још многих слика знамености из наше Србије.

Дан протиче уз српску музику, која се могла из даљине чути и привлачила како Србе тако и друге нације који су долазили да пробају српске специјалитете са роштиља.

Фолклорна Дружина без обзира на велику врућину припремају разноврсну храну на роштиљу а девојке са осмехом и српским гостопримством служе велики број посетилаца храном и пићем. У 18.00 часова увече Ансамбл је имао свој наступ где је бираним речима представљен преко озвучења публици од младог искушеника из Манастира Светога Саве, Александра Радовановића који је и сам потпомогао фолклораше са фрулом. Наступ је био предиван и одушевио је све присутне, зашто је награђен и поздрављен са громогласним аплаузом публике.

После наступа дружење се наставило у непосредној близини шатора испод кестена који је правио дебелу ладовину, где су се окупили овдашњи Канберски Срби, Срби гости из Сиднеја као и омладина Фолклорног Ансамбла из Београда који су били гости овом фестивалу.

Испред самог шатора млади из Фолклорног Ансамбла "Дража Михаиловић"" развијају коло које се растеже на саму главну улицу града, која је тога дана била затворена. Коло је трајало до касно у вечерње сате.
Одушевљењем коло је окупило не само Србе којих је било у огромном броју већ и Грке, Аустралце и Кинезе, који су такође играли.

Главни организатор Гордана Иванчевић са њеним Фолклорним одбором жели да се захвали свима који су на великој температури са радошћу радили и тиме дали велику подршку својој омладини.
Још једном хвала свима на подршци а посбено, Славку, Снежани, Милошу и Горану Милутиновић, Брани, Зори и Ковиљки Новаковић, Мири и Николи Богојевић, Снежани и Милки Драгичевић, Зорици Нецковић, Николи и Силвани Шурдоњић, Миљану Грујић, Слађани Јовановић, Јелки и Милици Даниловић, Драгомиру, Дејани и Петру Иванчевић, Мирку Драчи и Срећку Новаковић на прилогу.

Опште је мишљење да је овогодишњи фестивал био најуспешнији до сада.

За Фолклорни Ансамбал "Дража Михаиловић" - Милка Драгичевић, Канбера.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска