Фудбалери довели воду у манастир

У манастиру Ђурђеви Ступови код Новог Пазара уз помоћ познатих спортиста и певача решен вишегодишњи горући проблем. Било ном је потребно много новца, али они о томе уопште не желе до говоре, каже игуман Герасим

Манастир Ђурђеви Ступови код Новог Пазара коначно има довољно воде за пиће. Решен је проблем који је трајао више деценија, а заслуга за ово, највећим делом, припада петорици познатих људи: певачу Ацу Пејовићу, селектору фудбалске репрезентације Гане Горану Стевановићу, тренеру Партизана Александру Станојевићу, фудбалеру Црвене звезде Андрији Калуђеровићу и голману Партизана Владимиру Стојковићу. Они су, на своју иницијативу, а уз благослов манастирског братства, најпре купили парцелу на којој је на 40 метара дубине пронађена вода, а потом су финансирали изградњу бунара и водовода до конака и порте Ђурђевих Ступова.

-  Све је урађено за једно лето - брзо, ефикасно и квалитетно. Сада воде има довољно и за нас у манастиру, за бројне туристе, а кад затреба и за комшије из суседних села - каже отац Герасим, игуман Ђурђевих Ступова. - Раније смо, пошто је вода са старог и дотрајалог водовода била бактериолошки неисправна, а и често је нестајала, морали да се снабдевамо из флаша и канистера. Сада је то прошлост.

Наш саговорник истиче да овај манастир често посећују и помажу познате личности из Србије и дијаспоре, међу којима је пуно певача, глумаца, спортиста...

-  Сви они укључени су у акцију „Подигнимо ступове, обновимо себе", а неки, попут Аце, Горана, Александра, Андрије и Владимира желели су и више од тога - прича отац Герасим. - Пролетос, приликом посете манастиру и учешћа на фудбалском турниру код Петрове цркве, видели су да кубуримо са водом. Одмах су ме питали: „Оче, можемо ли ми то да решимо". Пошто је и наш Владика Теодосије дао благослов, а анализе су показале да квалитетне воде има у подножју манастира, све је ишло брзо и лако. Не знамо колико их је све то коштало. Сигурно је било потребно много новца, али они о томе не желе да говоре. Ради се о успешним и врло скромним људима, приврженим својој вери, Цркви и нашем манастиру. Много смо им захвални.

Осим што помажу обнову манастира Ђурђеви Ступови, задужбине Стефана Немање из 12. века, који је као светско културно добро под заштитом Унеска, познати се одазивају и на сваки позив оца Герасима, некада у „цивилном животу" фудбалера и музичара, да буду са омладином овог краја. Готово да нема певача, глумца, фудбалера или кошаркаша који није гостовао на терену крај Петрове цркве и дружио се са младима из овог дела Рашке области.

Осим поменуте петорице, овде су гостовали и Драган Кићановић, Ненад Крстић, Милан Гуровић, Саво Милошевић, Александар Кристић, Јелена Томашевић, Бора Чорба, Сергеј Трифуновић, комплетна постава филма „Монтевидео, Бог те видео" и многи други. Сви они су помогли манастиру, а желе да помажу и убудуће.

Стефан Немања копао бунар

Манастир Ђурђеви Ступови саграђен је на узвишењу изнад Новог Пазара, на каменом тлу где је било тешко „наћи воду". И ктитор Стефан Немања по свему судећи, кубурио је са водом, па је у порти манастира ископао дубок бунар који је кроз векове зарушен. Легенда каже да је Намања копао десетине и десетине метара, али да воду није нашао, већ је ту скупљао кишницу.

Извор: Вечерње новости