Генерална скупштина Савета цркава Аустрије

Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије

У четвртак, 12. октобра 2017. године, у главном граду Републике Аустрије одржана је редовна Генерална скупштина Савета цркава Аустрије. Скупштина се одржала у седишту Евангеличко-лутеранске цркве у центру града Беча и окупила делегате 16 регистрованих цркава, као и делегате других институција и организација са статусом посматрача.

У својству потпредседника овог највишег међуцрквеног тела цркава на простору Аустрије, епископ Андреј је извештавао делегате цркава-чланица о текућем раду Извршног одбора Савета цркава Аустрије. Скупштина је пружила прилику да се освеже међуцрквена настојања у свих девет покрајина Републике Аустрије, надахњујући чланове овог високог тела искреношћу и надом.

Такође је детаљно размотрена проблематика великог броја азиланата и имиграната у Републици Аустрији. Представници хуманитарних организација Каритаса и Дијаконије посебно су истакнули значај ангажовања цркава, позвавши Савет цркава Аустрије да интензивније утиче на државне органе да се повећају активности на решавању горућег проблема повећаног броја азиланата.

Савет цркава Аустрије постоји још од 1958. године и тренутно обухвата 16 цркава: Римокатоличка, Старокатоличка и Англиканска црква, Коптска, Сиријска, Етиопска и Јерменска апостолска црква, Евангеличка и Реформатска црква, Баптистичка и Методистичка црква, Грчка, Руска, Румунска, Бугарска и Српска Православна Црква. Седиште овог реномираног међуцрквеног тела је у Бечу. Портпарол Савета цркава Аустрије је члан реномиране фондације Про Оријенте, проф. Ерих Лајтенбергер из Беча.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска