Генерална скупштина Савета цркава Аустрије у Бечу

Генерална скупштина Савета цркава Аустрије у Бечу
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије у Бечу
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије у Бечу
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије у Бечу

У четвртак, 4. априла 2019. године, у главном граду Републике Аустрије одржана је редовна Генерална скупштина Савета цркава Аустрије која је наставила рад на координацији односа свих хришћанских Цркава у Републици Аустрији.

Скупштина се одржала у реномираној сали Надбискупије у центру Беча и окупила делегате 16 регистрованих цркава, као и делегате других институција и организација са статусом посматрача. У својству потпредседника тог највишег међуцрквеног тела на простору Аустрије, Епископ аустријако-швајцарски г. Андреј је извештавао делегате цркава-чланица о текућем раду Извршног одбора Савета цркава Аустрије. Скупштина је пружила прилику да се освеже међуцрквена настојања у свих девет покрајина Републике Аустрије, надахњујући чланове тог високог тела искреношћу и надом.

У вези са црквеном кризом у Украјини, представници цркава су продискутовали конкретне последице несрећног једностраног проглашења „аутокефалије“ украјинских расколника. Одабрани представници науке изнели су у својим рефератима опште неутралне погледе на наведену тему. Епископ Андреј је информисао присутне о ставовима појединих Православних Цркава и Српске Православне Цркве према насталој кризи у Православљу, да су поједине Цркве позвале патријарха Вартоломеја да ревидира своје досадашње одлуке у вези са црквеном кризом у Украјини и све врати на пређашње стање јединства светих помесних Цркава. Сви делегати Скупштине изразили су мишљење да је криза у Украјини због проглашења украјинских расколничких групација за „аутокефалну цркву Украјине“ велико искушење за Православље уопште и самим тим и за односе међу православнима у Републици Аустрији.

У низу тема од међуцрквеног значаја представници цркава су се и овом приликом придружили позивима међународној заједници за ослобођење двојице отетих сиријских архијереја: православног Митрополита алепског Павла и сиро-јаковитског Митрополита Јохана Ибрахима који су у пролећу 2014. године као мете отмица и насиља отети на турско-сиријској граници.

Савет цркава Аустрије постоји д 1958. године и тренутно обухвата следећих 16 цркава: Римокатоличку, Старокатоличку и Англиканску, Коптску, Сиријску, Етиопску и Јерменску апостолску, Евангелистичку и Реформатску, Баптистичку и Методистичку, Грчку, Руску, Румунску, Бугарску и Српску Православну Цркву, док известан број других институција и организација има статус посматрача. Седиште тог највишег међуцрквеног тела је у Бечу. Портпарол Савета цркава Аустрије је члан фондације Про Оријенте проф. Ерих Лајтенбергер из Беча.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска