Геноцид над Јерменима обележиће Цркве Аустрије

Хришћанске Цркве у Аустрији обележиће 24. априла у катедрали Св. Стефана спомен на жртве геноцида над Јерменима пре 100 година. Ово је изјавио бечки кардинал Кристоф Шенборн на екуменском пријему синоћ у среду 21. јануара 2015. године.

Спомен на јерменски геноцид је плод залагања Фондације „Про Оријенте“ , која ради на пројекту Истина и правда. Ова установа настоји да се признају и осуде злочини када је више од милион и по Јермена и још око 500.000 сиријских хришћана било убијено „зато што су били хришћани“. Само онај ко се тада преобратио на ислам, могао је спасти свој живот, навео је у име Фондације Про Оријенте Ерих Лајтенбергер, који је указао на то да починиоци углавном нису познати, али су се приликом обављања геноцида „послужили исламским аргументом“.

Кардинал Шенборн је подсетио на заслуге „јудејско-чешко-аустријског писца  Франца Верфела“, који је у свом роману „Четрдесет дана Мусе Дага“ оставио књижевни спомен на геноцид над Јерменима. У знак захвалности, Верфел је 1932. године добио мали крст од тадашњег јерменског Патријарха у Јерусалиму. Овај јерменски крст је увек помагао књижевнику, па и приликом његовог бекства од нациста преко Швајцарске и француског Лурда у САД. Верфелова супруга Алма је сачувала тај крст и најзад га поклонила кардиналу Шенборну, који је дао да се рестаурише и подари музеју Бечке надбискупије.

Извор: Катпрес