Глас Русије: Манастир Дечани - молитва у њима присваја рај

У неколико познатих манастира на Косову и у Метохији, који су на списку светске баштине УНЕСКО-а, воде се рестаураторско-конзерваторски радови, који се остварују преко УНЕСКО-а уз руско финансијско учешће – пре неколико година према одлуци тадашњег премијера РФ Владимира Путина у те сврхе било је издвојено 2 милиона долара.

У пролеће 2012. године неколико тендера је добила београдска фирма Кото, која је успела да ангажује најбоље српске стручњаке. Дописници Гласа Русије су посетили манастир Дечани - највећу и добро очувану светињу. Споља Дечани изненађују својим геометријском савршенством, а унутра фрескама. Главна саборна црква манастира има највећу очувану збирки византијског сликарства: 20 циклуса, више од хиљаду композиција, створених у периоду од 1335. до 1348. године.

Фреске у Дечанима траже заштиту. Управо зато, током радова ниједан детаљ није био додат или замењен новим, – истиче игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић.

Веома је важно да се наставе рестаураторски радови на фрескама, дакле реч је о једном редовном процесу који је прекинут, нажалост, ратним збивањима 1999. године. Од тада нисмо имали могућности да се ради на заштити фресака. Сада је овом донацијом Руске Федерације преко УНЕСКО-а отворен поново тај процес и надамо се да ће бити настављен, јер ово је један од наших најважнијих споменика и надамо се искрено да ће у наредних пар година тај процес ургентне заштите фресака бити окончан. Поред ових радова у Високим Дечанима у току су и радови на храмовима и парохијским црквама, манастирима и у другим деловима Косова и Метохије, где су они или потпуно уништени или тешко оштећени након ратних збивања 1999. године. Ту је реч о много комплекснијим радовима. Рецимо у Храму Богородице Љевишке у Призрену су фреске додатно оштећене ватром, убачена су бурад са запаљеним катраном, тако да су те вредне фреске додатно оштећене, а неке су чак и физички уништене, тако да ће тамо процес бити много тежи и компликованији јер је реч о накнадном оштећењу. Овде је ипак реч о санирању штете која настаје током времена.

Радови у Дечанима су почели крајем априла. Дописници Гласа Русије су имали срећу да посете манастир тог дана, када је дошла група рестауратора из Београда. Само покушајте да што пре скинете скеле, желимо да што скорије поново видимо фреске, у шали им је рекао при сусрету Игуман Сава. Како је објаснио шеф групе, познати уметник-рестауратор мр Мирослав Станојловић, – главни принцип конзервације није брзина, већ прецизност и квалитет рада, поготову када се узме у обзир да је реч о веома вредном средњовековном сликарству. Пре неколико година су стручњаци пажљиво истражили дечанске фреске и дошли до закључка да неким детаљима црквеног сликарства прети озбиљна штета – све до рушења. Група на челу са г. Станојловићем је радила на јужној капији и параклису Светог Николе храма Христа Пантократора. Крајем јуна рестаурација је била завршена.

Радови су урађени на целини изнад јужих врата и у њима, на чеоним странама два пиластра поред, као и орнаменталним низовима у том склопу. Укупно, конзерваторски је третирано 35м2, различитог степена оштећења. Цела површина је очишћена од тамног талога и живопис у том делу је учвршћен, светлијих боја, јаснини и уочљивији – збринут за многаја лета. Много већи и садржајнији радови изведени су у параклису св. Николе – јужној целини храма. Укупно је третирано 140м2 средњовековног зидног сликарства.

Сликарско-конзерваторске интервенције подразумевале су: ињектирање одвојених и раслојених делова фреско малтера, ојачавање (консолидацију) делова малтера и сликане супстанце у којима је изгубљена права снага исходисхног везива, дораду или замену старих оштећења. На свим деловима живописа изведено је чишћење од талога (наталожене прашине, чађи а местимично и искристалисаних соли) који је затамњивао зидно сликарство.

Сада је зидно сликарство у тим деловима храна ојачано да траје још дуги низ година а својом литургијском светлином која се са њега сада јасно види снази веру, наду и љубав.

Хвала, велком и братском Руском народу за велики и значајан прилог.

После посете Косову и Метохији председник Оделења за спољне црквене везе архиепископ Волоколамски Иларион је изнео своје утиске: Видео сам потресне фреске, нарочито у манастиру Дечани, које су, хвала Богу, дивно сачуване, без обзира на све историјске перипетије и трагичне догађаје у тој покрајини.

Извор: Епархија рашко-призренска