Година мача: Историја геноцида над Асирцима

Управо је изашла књига под наведеним насловом из пера Јозефа Јакуба, а у издању Оксфордског универзитетског. Књига документовано показује како су најстарије хришћанске заједнице света, - о којима се говори као о Халдејцима, Сиријцима и Арамејцима, а најпознатије су као Асирци - биле заједно са Јерменима „жртве отоманског плана за искорењивање хришћана, у корену и гранама“, како се изразио Лорд Брајс 1920. године. Уствари, како је половина асирског становништва масакрирана, од њих 600.000,  у време од 1915-1918. побијена је половина, па се може сматрати да, процентуално говорећи, ниједна друга хришћанска група није толико страдала од отоманске власти.

Писац Јакуб, професор Католичког универзитета у Лиону, излаже документацију и извештаје поузданих очевидаца, државних органа и хуманитарних организација из којих се виде злочини над тим људима: масакри, силовања, смртни маршеви и разарање 250 цркава. Спомињу се и такви случајеви вађења асирских очију или масовно силовање деце на олтарима њихових цркава.

У то доба хришћани су сматрани неверницима (кафир). Позив на џихад донет је службено 29. новембра 1914. У књизи се спомиње и нечасна улога Курда који су били сарадници у масакрима и учесници у пљачки из идеолошких разлога („хишћани су неверници“. Уствари, Година мача је била 1915. година.

Извор: ОСР (превод Информативне службе СПЦ)