Године не бришу сећање на хероја

Године не бришу сећање на хероја
Године не бришу сећање на хероја
Године не бришу сећање на хероја
Године не бришу сећање на хероја

Помен пилоту Миленку Павловићу

Године су за нама, а успомена још увек живи. У завичајном му Горњем Црниљеву и Ваљеву, чије је небо беспоштедно бранио. У неравноправном окршају са бројнијом и технички супериорнијом НАТО авијацијом. Заменивши млађег колегу, узлетео је... Частан и храбар, достојан наследник родољуба, чија су јунаштва гуслари вековима опевали. Пилот пуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког пука Војске Југославије, 4. маја 1999. године преселио се у вечност, овенчан славом каква припада онима који најузвишенију жртву принесоше - живот за ближњег свог. И ове 2015. крај његовог спомен-обележја у Ваљеву сабрали су му се бројни поштоваоци. Да цвеће положе, молитву узнесу и речи хвале подвигу изговоре. Чланови породице, ратни другови, представници Града Ваљева, Општине Осечина, Војске Србије, Полицијске управе, Епархије ваљевске и Удружења бораца... да сећање на хероја осветли путеве долазећим генерацијама.

Помен пилоту Миленку Павловићу служио је изасланик оправдано одсутног Епископа ваљевског г. Милутина протосинђел мр Силуан (Мракић), уз саслуживање архијерејског намесника ваљевског протојереја Милована Теовановића, јереја Саше Максимовића и протођакона Слободана Алексића. Подсећајући на јунаштво саборца му, пуковник Драган Миленковић истакао је да су осећај поноса и свести о значају подвига пилота Миленка Павловића све већи, упркос годинама које пролазе.

- Јаког духа, пуковник Павловић је изградио ретке особине - истинољубивост, озбиљност, праведност и храброст. Волео је своју породицу, пилотски позив, родни крај и своју земљу. То су била његова главна животна упоришта. Велики део његовог живота било је небо, поручио је пуковник Драган Миленковић. Пилота пуковника Миленка Павловића држава је одликовала Орденом за храброст, а Епархија ваљевска орденом Светог Владике Николаја. Главна улица у Батајници носи његово име, а у родном Горњем Црниљеву подигнут је спомен-комплекс у његову част.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљвевска