Годишње духовне вежбе у Њујорку поводом Великог поста

Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста

Парохијани из Норт Кантона посетили епархијску резиденцију у Њујорку

По благослову Његовог Преосвештенства епископа Иринеја, у четвртак, 1. марта 2018. године, парохијани из цркве Светог Ђорђа у Норт Кантону ишли су поводом својих годишњих великопосног духовних вежби у град Њујорк. Као и претходних година, група је одсела у Вајт Плеинс, северно од града, у близини локације њиховог окупљања у Православној академији Светог Владимира у Такахоу, у Њујорку.

Другачије него раније, духовне вежбе су  почеле посетом новој епископској резиденцији у Њу Рошелу. Смештена северно од Бронкса, и само десет минута од Академије Светог Владимира, ова резиденција је право место да посетиоци и гости могу уживати у гостопримству Источноамеричке епархије Српске Православне Цркве.

Група је имала благослов што ју је за време обиласка резиденције предводио архијереј, Његово Преосвештенство Иринеј. Свака просторија је испуњена предметима велике духовне и историјске вредности за све епархиоте, као и за православне хришћане уопште.

Група је била импресионирана што је за тако кратко време, усред активног рада Епархије, и густог програма рада њиховог Епископа, организација нове резиденције, са уношењем и сортирањем огромне библиотеке и владикиних списа, добро урађена.

Врхунац јутарњег обиласка били су сусрет са Зором Павићевић, 6-годишњакињом, која је свирала клавир за Владику Иринеја и групу из Норт Кантона, као и дивни разговори ове групе са Његовим Преосвештенством у сали за конференције на крају њихове посете.

Епархијска резиденција биће прави центар за вернике Источноамеричке епархије – место посете и поклоништва -  прелепо представљање Српске Цркве посетиоцима који пролазе кроз Њујорк Сити из целог света.

После обиласка резиденције, верници су обишли Православну Богословску академију Светог Владимира, где су се придружили верницима на Литургији пређеосвећених дарова.  Одмах после тога, група је обедовала са студентима у трпезарији.

После ручка група је била у обиласку Академијее Светог Владимира, а предводио ју је ђакон Лари Сопер, богослов из Источноамеричке епархије и бивши ђакон у парохији Светог Ђорђа у Норт Кантону. Дан је окончан вечером коју је ова група имала с ђаконом Ларијем, са којем се разговарало о животу једног студента богослова.

Следећег дана отац Алекса Павићевић је предводио великопосну духовну радионицу, под називом „Опраштање: Чудо“,  пред свештенством Украјинске Православне Цркве у Америци. Ова радионица је јединствена у томе што се свештенство окупило у центру за духовне вежбе у Пенсилванији, а отац Алекса са својом групом при парохији Светог Ђорђа у Њујорку.

Последњег дана великопосних духовних вежби, група верника из Норт Кантона придружила се заједници Светог Саве на Божанској Литургији у грчкој православној цркви Светог Елефтерија на Менхетну. Његово Преосвештенство Епископ Иринеј је началствовао Литургијом уз саслужење свештенства: протојереја-ставрофора др Живојина Јаковљевића, настојатеља прокатедралног; протојереја Алексе Мићића, тренутно придруженог прокатедралној цркви Св. Саве; о. Алексе Павићевића, парохијског свештеника цркве Светог Ђорђа из Норт Кантона, у Охају; и протођакона Милоша Ждралића, епархијског секретара, у присуству великог броја верника.

После службе, учесници духовних вежби вратили су се  у своју парохију у Норт Кантону.

Извор: Источноамеричка епархија СПЦ (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста
Годишње духовне вежбе  у Њујорку поводом Великог поста