Годишњи парастос архимандриту Авакуму у Лелићу

Годишњи парастос архимандриту Авакуму у Лелићу
Годишњи парастос архимандриту Авакуму у Лелићу
Годишњи парастос архимандриту Авакуму у Лелићу
Годишњи парастос архимандриту Авакуму у Лелићу

Празник Светог архангела Гаврила обележен је нарочито свечано у манастиру Лелић. Литургијом пређеосвећених дарова началствовао је умировљени Епископ средњоевропски г. Константин, уз молитвено учешће Епископа ваљевског г. Милутина и Епископа г. Јована (Пурића) и саслуживање више свештенослужитеља.

По светој Литургији, архијереји су одслужили годишњи парастос првом игуману манастира Лелић, архимандриту Авакуму (Ђукановићу), једном од најугледнијих духовника Српске Цркве новог времена.

-Прошле године, на празник Васкрсења Господњег, Свети архангел Гаврило вољом Господа позвао је свог ревносног слугу архимандрита Авакума да наследи она добра којима је у свом животу на земљи тежио, беседио је епископ Константин у часу молитвеног сећања на оца Авакума, који је лелићком светињом управљао од њеног оснивања. Управљао, нове духовнике одгајао и у обиљу радости и љубави дочекивао поклонике са свих страна света. Владика Константин упознао је оца Авакума као млад богослов далеке 1964. године у манастиру Преображење.  

-Од тог првог сусрета постали смо блиски и радовали се сваком следећем сусрету. Долазио је отац Авакум у манастир Тавну где сам ја сада. Као залог те љубави, благословом Преосвећеног Владике г. Милутина, честица моштију Светог владике Николаја даривана је манастиру Тавни. Благоверни народ долази да их целива и на тај начин, као што су вековима били везани манастири Тавна и Троноша (некада Епархија зворничка), спојен је са Тавном манастир Лелић, задужбина Светог владике Николаја, која сведочи православном српском народу да, кад дођу искушења и страдања, не треба да губи наду већ да је положи у Господа, рекао је владика Константин. 

-Господ је учинио посебну милост архимандриту Авакуму да га на празник Свог Сина призове Себи. Нека успомена на њега остане код свих они који су га поштовали и нека о њему причају нови нараштаји, закључио је владика Константин. Он је заблагодарио Епископу ваљевском г. Милутину на указаној части да данас овде служи, Епископу Јовану и браћи свештеницима, који су саслуживали.  На крају сабрања, братство манастира Лелић, на челу са игуманом Георгијем, духовним сином блаженопочившег оца Авакума, приредило је трпезу љубави и све госте даривало књигом „Старац Авакум лелићки и троношки“, аутора протођакона Љубомира Ранковића.

Извор: Епархија ваљевска