Годишњица Боја на Иванковцу

Годишњица Боја на Иванковцу

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти, данас ће у Спомен парку на Иванковцу код Ћуприје бити обележена 206. годишњица Боја на Иванковцу, када су Карађорђеви устаници, на челу са војводом Миленком Стојковићем, нанели први пораз регуларној турској царевој војсци коју је предводио Хафис паша.

Реч је о централној државној манифестацији Србије на којој ће говорити државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Негован Станковић и председник општине Ћуприја Боривоје Калаба, саопштио је данас Танјугу Организациони одбор.

Крај споменика војводи Миленку Стојковић, рад вајара Милорада Митровића, положиће венце и одати високе државне почасти представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, општине Ћуприје и невладиних организација које негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Свечаност на локалитету "Шанчеви на Иванковцу" почеће у 11 сати.

Бој на Иванковцу 18. августа 1805. године, историчари оцењују "најзначајнијом и највећом победом Карађорђевих устаника у читавом раздобљу Првог српског устанка".

Историчари истичу и да је то "истовремено, блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције". "Остваривши победу на Иванковцу, српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма, који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа".

У пригодном уметничком програму, на текст Милована Витезовића, у режији Јована Ристића, учествоваће драмски уметници: Десмир Станојевић, Небојша Љубишић, Гојко Балетић и Небојша Кундачина.

Извор: РТВ