Годишњица страдања Срба из Пребиловаца

У суботу, 4. августа 2012. године у 8 часова, код остатака Спомен-храма у Пребиловцима, код Чапљине, у Херцеговини, биће служена Света Литургија са парастосом поводом седамдесетједногодишњице од страдања становника овог и околних села. У току љета 1941. године, усташе су у бројним крашким јамама, ријекама и другим стратиштима поубијале преко 4.000 Срба из Доње Херцеговине. Само из Пребиловаца од 1000 становника, убијено је њих 826, а до краја рата број погинулих попео се на 850, од чега су чак 600 жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами код Међугорја, у коју су живи гурнути 6. августа 1941. Њихове кости, извађене из јама 1990/91, уништене су заједно са храмом у Пребиловцима у јуну 1992. године од стране хрватских снага.

Пребиловци се и сада боре за опстанак, као и после 1941. године, а то данас захтјева обнову порушеног и попаљеног села, гробља и спомен цркве и признање историјских чињеница о геноциду над српским народом на простору Босне и Херцеговине и Хрватске.. Како вријеме пролази постаје све јасније да они који могу и требају да помогну то намјерно избјегавају, очекујући да се са Пребиловцима угаси и истина о страдању овог села и српског народа у 20. вијеку. Зато је на потомцима, родбини и поштоваоцима пребиловачких мученика, као и на Пребиловчанима који су преживјели покољ 1941. да Пребиловци преживе опасности које су се над њих надвиле.

Све порушене куће, споменици и Спомен храм - за који је издата и грађевинска дозвола и почело прикупљање добровољних прилога - морају да се обнове, а истина о страдању српског народа мора да се прихвати, колико год то некима било тешко.

Српско национално друштво Пребиловци, Београд