Годишњица Колубарске битке

Централна државна манифестација обележавања 96-годишњице Колубарске битке биће организована код спомен-храма светог Димитрија у Лазаревцу, у чијој крипти почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова, који организује манифестацију, саопштио је да ће обележавање годишњице тог значајног историјског догађаја бити настављено одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику, у центру Лазаревца.

У крипти спомен-цркве светог Димитрија и крај споменика српском ратнику венце ће положити државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Венце ће положити и представници општине Лазаревац, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке и невладиних организација које негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију, наводи се у саопштењу Одбора.

Тактика, коју је применио генерал Живојин Мишић, после победе на Колубари одликован чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату, додаје се у саопштењу.

Колубарска битка трајала је од 15. новембра до 15. децембра 1914. године, на ширем северозападном подручју тадашње Краљевине Србије.

Извор: РТС