Годишњица нестанка новинара Радио Приштине

Данас се навршава 11 година од како су Ђуро Славуј и Ранко Перинић, новинарска екипа "Радио Приштине" нестали на путу за Ораховац. Њих двојица су на данашњи дан пре 11 година кренули ка Зочишту како би направили прилог о повратку киднапованих монаха.

Последњи пут виђени су истог дана у преподневним сатима у Великој Хочи, одакле су према сведочњу мештана грешком кренули на запад уместо на исток ка Ораховцу који је у то време контролисао ОВК. До данас породице несталих новинара немају никакве званичне информације о томе где се они налазе.

Осим Славуја и Перинића, дописник листа "Политика" и приштинског "Јединства" Љубомир Кнежевић нестао је 6. маја 1999. године у подножју планине Чичавица, код Вучитрна. УНС и ДНКиМ су затражили од представника Еулекса да отворе истрагу и расветле судбине ове тројице несталих српских новинара. Они захтевају и да се ухапсе и казне убице новинара Александра Симовића, који је нестао у Приштини 21. августа 1999. године, а потом пронађен убијен код Глоговца. УНС у саопштењу подсећа на изводе из Беле књиге Владе Србије издате 2003. године, да је киднаповани Кнежевић одведен у штаб ОВК у селу Ошљане где је мучен а затим и убијен. У саопштењу се такође наводи да ће представници новинарских удружења 30. августа, на Међународни дан несталих, одржати мирно протестно окупљање у Приштини испред седишта ЕУЛЕX.

Извор: КИМ Радио