Горњенски манастир у Јерусалиму тражи помоћ

Зима није само у Русију стигла неочекивано. Временске прогнозе за 11. децембар предвиделе су снежне падавине у Јерусалиму, али стварност је превазишла све прогнозе, извештава сајт Руске црквене мисије (Московске Патријаршије) у Јерусалиму.

После кише са јаким ветром, која је лила цео дан, падао је снег са снажним вејавицом непрекидно три следећа дана. Преко 50 цм снега нападало је у Јерусалиму. Према метеоролошким подацима,  ништа се овако слично није догодило у протеклих 100 година.

Крајње тешки временски услови показали су се опасним за привреду једне земље. Крајеви који се користе као пољопривредно земљиште увелико су пропали. Преко 60000 кућа широм земље остало је без струје.

Јерусалим је настрадао посебно од последица снежне мећаве. Стотине дрвета је срушено, аутомобили остављени на путевима, путеви под снежним наносима, што је тотално паралисало саобраћај. Државне институције, вртићи, школе и многе фирме не раде, а продавнице су затворене.

Руска црквена мисија у Јерусалиму је претрпела мања оштећења. Неколико дрвета, попут брескве, лимуна и чемпреса, пало је у порту централне зграде.

Горњенски манастир у Јерусалиму је претрпео највећу штету. Струјна мрежа у овој области још није обновљена, иако је прошло пет дана. Одломљене гране су покидале електричне каблове унутар и изван манастира, па због тога електрична енергија не стиже до подстанице манастира. Дизел генератор не може да издржи оптерећење, тако да половина манастирског комплекса не само да је без струје, већ је и без воде, и постоји озбиљан ризик од озбиљних санитарних последица.

Велики број поклоника живи у манастирском конаку близу сестринског. Због уништавања крова много манастирских зграда, посебно оних у  приземљу, поплављено је. Температура ваздуха је око -2 степена ноћу, а +4 дању. Људима је хладно. Они имају дрва за ппећ, али не и све куће. Дрво за пећ и дизел гориво полако су на издисају.

Иако се Мисија обраћала за помоћ, градске службе још нису одговориле. Представници Кнесета и амбасада Руске Федерације такође су укључени у овај проблем, али нема помака.

Потребна је знатна сума новца да би се купили додатни дизел генератори и елиминисале последице олује и неочекиваних снежних падавина.

Донације за манастир могу се послати на банковни рачун који стоји на сајту Руске црквене мисије.

Извор: Православие.ру