Господин Рафи Грегоријан посјетио Владику Василија

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије примио је јуче, у привременом сједишту Епархије-манастиру светог Василија Острошког у Бијељини, супервизора за Брчко и вршиоца дужности Високог представника у Босни и Херцеговини, господина Рафи Грегоријана.

Том приликом разговарано је о општој политичко-безбједоносној ситуацији у Босни и Херцеговини, Брчко Дистрикту, као и разним другим питањима која оптерећују нормално функционисање Цркве на овим просторима.

У уводном излагању, Владика Василије је честитао десетогодишњи јубилеј Брчко Дистрикта, осврнувши се потом на тренутне проблеме са којима се Црква сусреће, првенствено када је ријеч о дискриминаторском односу према предмету „вјеронауке" на простору Брчко Дистрикта.
Током разговора господин Грегоријан је истакао да је настава вјеронауке каснила због персоналних и правних проблема, али да ће од септембра наредне године вјеронаука имати исти статус као и остали предмети.

Потом је разговарано о повећању материјалне помоћи вјерским заједницама за обнову порушених објеката, као и помоћи повратницима на њихова огњишта, првенствено за обнову њихових домова и набавку потребне пољопривредне механизације.

Значајан акцент стављен је на проблем повратка имовине на простору Федерације Босне и Херцеговине, првенствено се мисли на зграду Богословије у Сарајеву, будући да само Српска Православна Црква нема своје богословско училиште у Сарајеву. Заједнички је констатовано да би било сврсисходно да се овај проблем што прије ријеши.

Исто тако, истакнут је проблем непостојања Министарства вјера или Дирекције за вјере на простору Федерације, тако да вјерске заједнице немају адресу на коју се могу обратити као би ријешиле своје проблеме. Током разговора позитивно је оцијењен рад вјерске службе у Оружаним снагама Босне и Херцеговине.

Споменути су веома тешки услови рада и егзистирања Међурелигијског вијећа јер никаква материјална средства нису обезбјеђена за запослене, што је услов за нормално функционисање и рад.

У покушају смиривања напетих тензија, заједнички је констатовано да је потребан једнак приступ свим жртвама, јер суза сваке мајке је иста и једнако боли. У том правцу потребно је идентификовати све жртве и на српској страни и у Сребреници и у Сарајеву и свим жртвама једнако приступати, а не само гледати у једну страну.

Поздрављено је рјешавање питања Дивича - Светог Стефана и предузете активности на измјештању цркве, а по питању Коњевић Поља констатовано је да је сада све у надлежности суда, а не Цркве, те да постоји добра воља да се то ријеши. Надлежни суд посједује све законске основе и механизме те остаје нејасно зашто овај случај није ријешен иако су прошле двије године. Исто тако, истакнуто је да се уопште не спомиње градња објеката других вјерских заједница на српској имовини, али не желећи да се дижу ионако узавреле страсти то питање није актуелизовано.

Господин Епископ је истакао моменат да је у улици поред Саборне цркве и зграде Митрополије у Сарајеву, промијењен назив у улицу Зелених беретки, случајно или намјерно, а шта се тиме хтјело постићи препуштено је саговорнику да просуди.

Исто тако, забрињавајући моменат је да су само двојица од пет епископа у Босни и Херцеговини у својим сједиштима док су епископска сједишта у Сарајеву, Мостару и Тузли упражњена.

На крају разговора је изражено задовољство што је дошло до сусрета приликом којег су започета многа питања, те да су овакви сусрети итекако потребни. Констатовано је да, без обзира на разна политичка превирања, има мјеста за наду у боље сутра и свјетлију будућност овог поднебља.

Извор: Епархија зворничко-тузланска