Град Москва уклања поклопце шахтова са ликом Светог Георгија

Photo: mskagency.ruПосле протеста, коментара и апела Руске Православне Цркве и забринутих грађана, град Москва је уклонио многе поклопце шахтова са ликом Светог Георгија.

Слика Великогмученика Георгија Победоносца како убија змаја краси московски грб града који је летос постављен на поклопце шахтова у северном московском парку ВНДХ.

Инсталацију поклопаца шахтова раније је најавио њихов дизајнер Артемије Лебедев, који је тврдио да многи градови широм света имају свој грб, укључујући изображења својих светаца заштитника, на поклопцима шахтова, известио је Интерфакс у јулу.

Наупротно томе, протојереј Леонид Калинин, шеф Стручног савета Руске Цркве за црквену уметност, коментарисао је: „Не само ја лично, већ и као званични представник Цркве, имам врло негативан став о таквој представи на поклопцима шахтова. Слика Светог Георгија Победоносца стављеног на предмет који се згази под ногом, на канализационом шахту, представља увреду за заштитника нашег града.“

Иконе треба поштовати, а не користити их само као украс, нагласио је о. Леонид. Они који поштују икону тиме поштују светитеља који је на њој приказан, и обрнуто, „свако намерно увредљиво или просто немарно поступање у вези са светим ликовима тиче се и човека, ипостаси Христа, Богородице, анђела или  светих,“ закључио је.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)