Гради се црква у Блатној

У једном од љепших и престижнијих села Општине Нови Град (Бос. Нови) Блатној гради се нова црква. То је прва црква која се гради у Блатној. Многи ће поставити питање: а зашто до сада није никада грађена црква у Блатној? Одговор је лак и једноставан: Блатна је село на путу куда су ходили и проходили турски, али не само турски, каравани и свак се клонио, а посебно јадна раја, таквих фреквентних путева. За рају је било сигурније бити негдје у скровитим планинским или брдовитим предјелима, далеко од турских насилника, а ближе Богу своме.

Када су пријене неколоко година освећивани темељи новог храма један од чланова Црквеноопштинског одбора рече Епископу Хризостому: хвала Богу, владико, да и ми након 2000 година почињемо градити цркву! Тада је Владика рекао: управо тако, Богу хвала за овај дар милости нама и нашој генерацији Срба да можемо и хоћемо градити себи нову цркву.

Још се присјећа владика тог дана и када је остао запањен над чињеницом да су толике генерације Срба села Блатне и осталих села били без божићних, светаосавских, васкршњих и славских радости; без могућности и прилике да се моле у својој цркви, да буду у њој крштени, исповјеђени, причешћени, вјенчани. На крају је владика Хризостом закључио: Богу хвала да смо и поред ових и оваквих трагичних чињеница барем опстали као Срби, као народ коме је Бог данас дао прилику да оправда своје обесправљене претке, који сигурно нису криви за своју такву несрећу.

31.Децембра 2009.године Епископ Хризостом је посјетио село Блатну и састао се са надзорним органом на овом објекту како би прецизирали одређене нејесноће око централне куполе храма. Епископ је прије свега желио дати подршку напорима које улаже ЦОУОдбор и парох отац Карађорђе Дерајић како би овај храм чим прије био завршен о освећен.

Позивамо све посјетиоце сајта наше Епархије да својим прилозима помогну ово историјско дјело у Блатној. Посебно апелујемо на људе из Блатне, али прије свега оне који су поријеклом из Блатне и околних села, а који су у могућности, да помогну градњу овог првог и историјског храма у Блатној.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка