Грчка влада: Испитујемо предлог да се Литургије служе иза затворених врата

Портпарол владе Стелиос Пецас изразио је забринутост владе због инцидената који су се десили претходних дана изван храмова у Патрасу и Агија Варвари, у Атици.

„Влада испитује предлог Сталног Свештеног Синода да цркве делују иза затворених врата током  Велике и Светле недеље. Међутим, инциденти који су се догодили прошлог петка у Агији Варвари и у недељу у Агија Тријади у Патрасу изазивају озбиљну забринутост ,“ рекао је Пецас.

Он је додао: „Ови инциденти немају везе са верницима него са фанатицима. Ми им уз дужно поштовање кажемо да наша вера није на искушењу. Наша колективна зрелост је на искушењу и велика већина Грка је у овом искушењу неумољива.“

Портпарол владе је поновио да ће Васкрс ове године бити другачији, рекавши: "Што се Васкрса тиче, сви разумемо да ове године нећемо прославити велико славље хришћанства и јелинизма, као што то обично чинимо. Нећемо ићи у своја села, нећемо пећи јагњетину у својим двориштима, нећемо ићи у своје цркве, држимо се упутстава стручњака како бисмо сви заједно прославили Васкрс наредне године у складу са нашим обичајима и традицијама."

Пренос Благодатног огња је „сложен задатак"

Током данашњег брифинга за новинаре, портпарол владе је упитан о преносу Благодатног огња у Грчку, што је он описао као „сложен задатак", појаснио је да грчка влада још није у стању да изнесе детаље о томе.

„Оно што је за нас сада веома важно, јесте Благодатни огањ, што је заиста сложен задатак: преношење Благодатног огња, његов обилазак целе Грчке на Васкрс и комуникација владе са надлежним службама у Израелу. Стога је пред нама много тешког рада и на то се фокусирамо“, рекао је Пецас.

„Ово је заиста сложен задатак и тренутно нисам у могућности да вам категорички одговорим како ћемо осигурати да дође Благодатни огањ и како ће се правилно распоредити на све стране наше државе. Зато пажљиво сарађујемо са Грчком Црквом и ускоро ћемо моћи да најавимо мере које ћемо предузети.“

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)