Грчка заједница у Александрији против претварања Свете Софије у џамију

Patriarch Daniel supports Ecumenical Patriarch on Hagia Sophia: Reserve Hagia Sophia’s statusГрчка заједница у Александрији позива турског председника Реџепа Тајипа Ердогана „да поштује историју своје земље и одлуке водеће личности Турака Кемала Ататурка, који је Свету Софију окарактерисао као музеј и споменик који уједињује народе“.

Изражавајући, како је нагласио, вољу целокупну грчку заједницу града Александра Великог у Египту, председник ове историјске заједнице за исељенике у земљи Нила, Едмонд Kaсаматис, такође изражава тугу заједнице, забринутост, и одлучно се противи одлуци турске Владе и председника Ердогана да Свету Софију претвори у џамију.

„Света Софија, симбол слободе вероисповедања и мултикултуралности, коју је Унеско унео у списак светског наслеђа, мора остати таква каква је и бити отворена и доступна сваком посетиоцу“, рекао је председник александријских Грка. Истакао је да "последње изјаве и потези турског председника, па и његова одлука о Светој Софији, стварају климу хладноће и нестабилности међу државама источног Медитерана, што не доприноси развијању и сарадњи свих суседних држава  и народа“.

Штавише, „грчка александријска заједница удружује свој глас са свим светским личностима, али и обичним људима политике, религије, интелекта и уметности, и позива сваког човека који верује у идеале слободе и слободе вероисповедања да се на многе начине заједно боре  како би  се обуздала ова тактика нетолеранције и верског фанатизма“.

Председник александријских Грка је у закључку рекао да смо „у овим тешким временима, као и прошлости у сличним ситуацијама, на страни Велике Христове Цркве и водеће православне личности, васељенског патријарха Вартоломеја. „Молимо се и молимо Бога, чак и у последњем тренутку, да логика превлада и да се чује глобална жеља за добро и напредак свих народа и мирну будућност источног Медитерана.“

Извор: АНА-МПА (са енглеског Информативна служба СПЦ)