Грчки архиепископ Елпидофор и српски епископ Иринеј с Јерменима у молитвама за мир у Јерменији

Abp. Elpidophoros is 4th from the left, and Bp. Irinej is third from the right. Photo: FacebookУ Саборној цркви Светог Вартана Источноамеричке епархије америчке Јерменске Цркве у Њујорку одржана је „Екуменска служба за мир и правду у Јерменији, Арцаку и свету“.

Молитвеном службом је началствовао јерменски епископ Данило Финдикјан у присуствувише свештених лица из неколико хришћанских конфесија, међу којима су били архиепископ Елпидофор из Грчке православне америчке архиепископије и епископ Источноамеричке епархије Српске Православне Цркве Иринеј.

Гости говорници били су Тимоти кардинал Долан из Католичке Цркве, архиепископ Елпидофор и епископ Коптске Цркве Давид. Свештенство из Епископалне Цркве, Маронитске цркве, Католичке блискоисточне организације, Етиопске Тавахедо Цркве и Јерменске Евангеличке Цркве налазили су се у цркви.

Чин је уживо емитован на Фејсбук страници Саборне цркве Светог Вартана.

Епископ Данило из Јерменске Цркве започео је службу, напомињући да се „окупљамо у временима туге и страха од превирања која нас окружују у многим деловима света, као и у нашој земљи“. Посебно спомиње Јерменију и Арцак, где се тренутно води „бесмислени рат ... који представља велику опасност по остатак света“.

„Окупљамо се, искрено, као брат и сестра хришћани, да се помолимо Јединоме који може донети истинску правду и истински мир у наш живот и у наш свет“, наставио је.

Молитва је завршена молитвом кардинала Долана и химнама јерменске традиције.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)