Грчки и турски Кипрани отворили обновљени манастир

Кипарске грчке и турске заједнице су у понедељак отвориле новообновљени манастир Апостола Андреја – заједнички финансиран пројекат – приликом сусрета двају лидера овог острва у Швајцарској ради преговора око питања које је деценијама ометало договор.

Пројекат вредан пет милиона евра започео је 2014. године и односи се на двоспратни манастирски конак од пешчаника, посвећен Светом Апостолу Андреју,а који је саграђен на истуреним стенама на шпицастом врху острва.

Новац су дали Евкаф, турска кипарска верска фондација, и Кипарска Црква, уз мали прилог Америчке агенције за међународни развој (USAID).

„Завршетак пројекта обнове од стране грчких и турских Кипрана пружа поруку наде“, изјавио је председник Кипра Никос Анастасијадес на Твитеру.

Манастир је саграђен на месту где је, према предању, Андрејев чамац током мисионарског путовања у Рим налетео на стене,  и сада природна изворска вода тече на том месту где је његов штап ударио о стене када је изишао на обалу.

Кипрани су ишли на поклоничка путовања до Апостола Андреја, који је ближи Сирији, 100 км преко Средоземног мора, него острвској престоници Никозији, која је удаљена три сата хода локалним путем.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)