Грчка православна црква критикује документарни филм Џејмса Камерона

У документарном филму, чији је уједно и продуцент, Џејмс Камерон тврди да је Исус Христос сахрањен у Израелу, поред Марије Магдалене са којом је наводно имао сина.

У документарцу "Изгубљени Христов гроб", у режији Израелца Симше Јакобовиција, гробница, откривена 1980. године, налази се у јерусалимској четврти Талпиот.

Како се у том остварењу тврди, савременим анализама могуће је доказати да се у тој гробници налазило Христово тело, али и тело његове партнерке и њиховог сина.

"Изражавамо тугу због непознавања историје, недостатка научне основе и доказа у овом случају, чији је циљ удар на ... суштину наше вере", навео је у саопштењу Свети Синод Грчке Православне Цркве. Даље, Свети Синод наводи да није случајно да је Камерон своје тврдње изнео пред Васкрс, који сви хришћани ове године славе 8. априла.

"Профитирање и непоштовање неће успети да угрозе духовну предност наших верника пред Васкрс и васкрсење Господа Исуса Христа, без обзира на то колико прича измишљају", наводи се у саопштењу.

Научници су Камеронове тврдње дочекали са скепсом, а неки су их окарактерисали као жељу за публицитетом.Ипак, Камеронов филм је приказан 4. марта на кабловском каналу Дискавери.