Грчке власти дозволиле кремацију упркос протестима Православне Цркве

У Грчкој је, упркос протестима Православне Цркве, дозвољена кремација мртвих. Како је изјавио атински градоначелник Никитас Какламанис, први крематоријум ће бити саграђен на централном гробљу у Атини. ''Закон дозвољава кремацију. Свако има уставно право да изабере управо такву врсту погреба'', изјавио је Какламанис.

Упркос томе што су грчки законодавци дозволили кремацију, до сада у Грчкој нема ниједног крематоријума. Пружањем ових услуга бави се једна бугарска фирма која кремацију врши на територији Бугарске и такве услуге наплаћује по неколико хиљада евра.

Представник Св. синода Грчке православне цркве митрополит Антим изјавио је да је Црква, као и раније, против кремације. ''Они који крше правила Православне Цркве и бирају кремацију која је противна Православљу, не могу да захтевају опело'', рекао је Владика.

Закон којим је дозвољено спаљивање тела грчки парламент је усвојио прошле године упркос противљењу Грчке православне цркве. Као уступак Цркви, законом је дозвољена кремација само оних који су се за то за живота категорично изјаснили.

Извор: Према www.pravoslavie.ru СОЗ Епархије зворничко-тузланске