Група деце са Косова на острву Валам

Група ученика основних школа из Косовско-поморавског округа, која је пре четири дана допутовала у двонедељну екскурзију у Русију, упутиће се данас на два дана на острво Валам у северној руској Републици Карелији на језеру Ладога.

Група од 36 дјака учествоваће у прослави годишњице Валамског манастира Преображења Господњег.

Како је агенцији Итар-Тас с речено у православној школи при санктпетербуршком подворју Валамског манастира, у којој је оргнизован пријем гостију, деца узраста од 11 до 16 година са Косова и Метохије посетиће валамске манастире и учествовати на богослужењима.

У оквиру екскурзије, наводи руска државна агенција, косовски дјаци обишли су све знаменитости руског града на Неви - Исакијевски и Казански сабор, цркву Спас на Крви, Александро-невску лавру, Новодевичји манастир и присуствовали концертима дечјих хорова и ансамбла.

"Сва деца живе у селима које контролишу Албанци, одрасли су уз звуке метака и у страху од смрти. Потребна има је добра брига и подршка", изјавио је директор православне школе јеромонах Антипа.

Посета Русији организована је уз благослов патријарха српског Павла и епископа рашко-призренског Артемија, а групу прати начелник Косовског округа, посланик Скупштине Драган Николић.

Едукативна посета организована је после боравка делегације световних и црквених званичника Русије, који су на Видовдан посетили Србију и били на Косову и Метохији.

Извор: Танјуг