Грузија прославила празник Светицховлоба у част историјске Саборне цркве и града

 Грузијска древна престоница и град са Унескове листе светске баштине прославио је национални празник 14. октобра ове године.

Сваке године  14. октобра Грузија прославља празник Светицховлоба, када се православни хришћани и посетиоци скупљају у древном граду ове државе Мчкети, недалеко од Тбилисија, да обележе годишњицу града и његову јединствену Саборну цркву.

Свенародни празник светкује културни и верски значај Светицховели Саборне цркве – једне од три споменика Мчкете који су на Унесковој листи светске баштине, као и град у којем се налазе.

Држећи традиционалну празничну беседу у Светицховели цркви, грузијски Патријарх Илија II је најавио да ће цркве широм Грузије бити отворене за молитве сваког дана.

Мчкета је место са три споменика на Унесковој листи светске културне баштине где се налази и Светицховели Саборна црква.

Док ће верници бити концентрисани око верских прослава, празник такође карактеришу и разне културне манифестације широког обима у граду ,у шта спадају изложба народне радиности, спортска такмичења и концерти народне и поп музике на којима учествују локалне и националне певачке групе.

Празничне свечаности у Мчкети се завршавају посебним ватрометом увече.

Древна престоница Источнорузијског краљевства Картли од 3. века пре Хр. до 5. века по Хр., Мчкета је такође била место где је хришћанство добило статус државне религије 337. године. Прошле године овај град је Грузијска Православна Црква прогласила Светим Градом.

У срцу града Мчкете налази се Светицховели Саборна црква из 11. века. Према предању, велика Саборна црква је била место где је похрањен Христов хитон, док је то исто била последње коначиште за велики број историјских грузијских краљева и племића.

Стављена 1994. г. на Унескову листу места светске културне баштине, Светицховели је друга по величини црква у Грузији, одмах после недавно саграђене Саборне цркве Свете Тројице у Тбилисију. Мчкета је такође место са друга два споменика са Унескове листе светских споменика – манастира Јвари и Самтавро.

Извор: Православие.ру