Грузијски парламент о вређању верских осећања

Грузијски парламент ће ускоро размотрити закон којим би се увеле кривичне мере због увреде верских осећања. Представник Грузијске Православне Цркве изјавио је да Блажењејши Патријарх подржава законски предлог. -Спреман сам да се придружим овим дускусијама, рекао је председник pарламента Иракли Кобахидзе. -Комисија ће донети одлуку, након чега ће се ово питање разматрати на пленарном заседању, рекао је Кобахидзе новинарима, преноси РИА-Новости. Скупштински одбор за заштиту људских права одлучио је да оснује ад хок радну групу за детаљно проучавање и измену закона.

Крајем 2013. године грузијско Министарство унутрашњих послова предложило је нацрт закона којим се „клаузула о вређању верских осећања“ додаје кодексу административних прекршаја, али је у то време предлог одбачен. У јануару 2015. Грузијска Црква је позвала власти да обезбеде заштиту права верника од „вређања верских осећања“. О овоме се расправљало у Парламенту 2016. године, али у то време закон није прошао.

Аутор садашњег законског пакета је члан опозиционе фракције „Савез патриота“ Емзар Квитсиани. Посебно амандманима предвиђена је новчана глоба или казна затвора у трајању од једне године за јавно вређање верских свештених предмета, организација, свештеника и верника. Предлаже се и кажњавање било каквих натписа или оштећења верских објеката и цркава.

Према грузијској телевизији Рустави 2, од свих  верских заједница у Грузији, само је Грузијска Православна Црква подржала закон. Квитсиани је новинарима рекао да је ова Црква иницирала закон, јер су „људи однедавно почели да потцењују Грузијску Цркву и традиционалне религије, називајући то слободом говора и изражавања мишљења".

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)