Грузијски Патријарх примио папу Фрању

Папа се у Тбилисију залагао за боље међухришћанске односе

Тбилиси, 30.9.2016. – Папа Фрања се у разговорима с Његовом Светошпћу Патријархом-католикосом Илијом II залагао за снажније екуменске односе и рад на светском миру. Свет који је „жедан милосрђа, јединства и мира“, захтева од Цркава „свежи замах и нови подстицај“ у њиховим односима, казао је Папа у Патријаршијском двору у Тбилисију данас у петак. Овог пута он је назвао свог 83-годишњака Илију II „возљубљеним братом“.


Свјатјејши Илија, који  се налази на кормилу своје свете Цркве почев од 1977. године, говорио је о братским односима своје Цркве са Црквом Рима. Присуство Папино он је назвао „историјском посетом“ и служи стабилности целе Грузије. Овом сусрету присуствовали су и поглавари других хришћанских Цркава, као што је великодостојник Јерменске Цркве, а и представници нехришћанских религија.

Папа Фрања је рекао да је Патријарх Илија својом посетом Ватикану 1980.г., што је прва таква посета поглавара Грузијске Православне Цркве, отворио ново поглавље у међусобним односима. „Божји промисао дозвољава да се, ето, поново сусретнемо,“ додао је Папа.

Поглавар Римокатоличке Цркве је подсетио на то да је св. апостол Андреј проповедао у Грузији. Тиме су свети апостоли Петар и Андреј Апостоли на које се позивају Цркве Грузије и Рима, а „Петар и Андреј били су браћа“. Почев од првих столећа постоји блиска свеза између Цркава Рима и Грузије.

Обе Цркве се не допуштају да их било шта омета у заједничком проповедању Христа.  Љубав Божја нас оспособљава да се „уздигнемо изнад неспоразума у прошлости, изнад трвења садашњице и страховања о будућности,“ истакао је Поглавар Римокатоличке Цркве.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)