Грузински Патријарх Илија у Москви

Јуче, 23. јула 2013. године, у Москву је допутовао Његова Светост Патријарх Грузије Илија II ради учешћа на 1025-годишљњици крштења Русије. Истог дана примио га је Патријарх московски Кирил у Даниловском манастиру. У пратњи Грузинског Патријарха налазие се три митрополита, ректор Тбилиске духовне академије и семинарије протопрезвитер Георгије Звиададзе, једна монахиња  и други.

Иначе, делегацију је на аеродрому дочекао Митроолит волоколамски Иларион, Епископ јакутски и ленски Роман, заменик председника Оделења спољних црквених послова протојереј Николај Балашов и други.

У свом поздраву у Даниловском манастиру Патријарх Кирил је изразио радост на посети поглавара сестринске Цркве и истакао да живимо у тешко време, време конфронтација, саблазни, у време пројаве апсолутно антихришћанских идеологија, које продиру у политички живот људи, у друштвени живот. Сведоци смо тога да се руше границе између правде и лажи, греха и светости, као и да се предузимају напори да се помоћу закона правдају грех и безакоње. Предстоје нам многи напори. Кад кажем „нама“, мислим на Једну Свету Саборну и Апостолску Православну Цркву, која је једна и недељива. Границе међу нама имају историјско, а не еклисиолошко порекло, и отуда ми примамо један другога као чланове једне Цркве, као  браћа браћу по служењу у једном епископату Православне Цркве, која је данас посебно позвана да учвршћује Православље.“

Са своје стране је Најсветији и Најблаженији католикос-патријарх све Грузије Илија заблагодарио на позиву на свечаности. Патријрх Грузије се сложио с Руским Патријархом да „живимо у доба глобализације када многе духовне и културне вредности, како се чини,  губе своју снагу, док управо оне спасавају нас и наше народе. Вера, нада, љубав, наша култура, литература – све то треба сачувати како би наше Цркве и народи могли да се убудуће развијају.“

Затим је у духу братског разумевања размотрен велики круг тема које се тичу међусобних односа и свеправославне сарадње.

На крају разговора Патријарх Кирил је у спомен на 1025-годишњицу одликовао поглавара Грузинске Цркве орденом Славе и части I степена, а чланове његове делегације орденом Светога равноапостолног Владимира. Размењени су и поклони.

Патријарх Илија је позвао Његову Светост Руског Патријарха  да посети Грузинску Православну Цркву.

Према Служби за комуникације Московске Патријаршије

Грузински Патријарх Илија у Москви
Грузински Патријарх Илија у Москви
Грузински Патријарх Илија у Москви
Грузински Патријарх Илија у Москви